• In memoriam Jaap Baas

  Ons bereikte het droevige nieuws dat Lid van Verdienste Jaap Baas op 87-jarige leeftijd is overleden.

  Bovenaan de rouwkaart staat: Zijn boot is uitgevaren.

  Jaap was lid van Neptunia sinds 1 januari 1953 en daarvan vele jaren ook als vrijwilliger actief. Toen zijn ‘jongens’ Peter, Jack, Nico en Jaap als jeugdspelers actief waren, werd Jaap jeugdleider en scheidsrechter. Ook zijn dochter Monique is nog actief geweest in het damesteam. Zelf was Jaap toen ook nog actief als speler o.a. bij de veteranen. Jaap was incidenteel betrokken bij verschillende kleinere bouwprojecten binnen de vereniging. In de periode 1990-1991 promoveerde Neptunia naar de 1e klasse zondagamateurs en ontstond er grote behoefte aan uitbreiding van de faciliteiten op sportpark Uitwierde. Er werd een tribune en een businessruimte gebouwd. Jaap werd de grote trekker en uitvoerder van de bouw van de tribune. Deze werd in eigen beheer door de vereniging gebouwd. Samen met de inzet van vele leden was hij degene die hierbij de leiding had. De planning was in zijn handen en hij was naast zijn dagelijks werk ruim een jaar bezig met plannen en het voorbereiden van de bouw. Na de start werd de tribune in enkele maanden gebouwd met veel steun en inzet van veel leden. Op deze wijze werd optimaal en dankbaar gebruik gemaakt van Jaap z’n bouwtechnische kennis. De tribune werd in 1991 in gebruik genomen en geopend door (toen) het oudste lid en het jongste lid van de club.

  Toen Jaap met pensioen ging trad hij toe tot de ‘Club van Acht’ zoals de groep vrijwilligers bij Neptunia zich noemde. In wisselende samenstelling maakte Jaap jarenlang deel uit van deze groep die zich dagelijks meldden op sportpark Uitwierde om allerlei schoonmaak en onderhouds-werkzaamheden te doen. Uiteraard ging dit gepaard met de nodige gezelligheid. Zowel dagelijks bij de werkzaamheden, maar ook ‘dagjes uit’ werden er georganiseerd met de hele club en af en toe inclusief de dames. Er werd oud-papier ingezameld en de opbrengst ging in de ‘pot’’, waar de uitjes (deels) uit werden bekostigd. De Club van Acht kende regelmatig wisselingen maar Jaap heeft lange tijd samengewerkt met Henk Schuur, Joost Winter, Derk Gjaltema, Willem Boer, Klaas Plat, Jan Brink, Geert Hesseling en Jan Borchers.

  Samen met een groot deel van deze groep waren Jaap en Gieny altijd aanwezig als er iets te vieren was. Zo ook jaarlijks op de nieuwjaarsvisites van de club. Daarbij werd ook veelvuldig gebruik gemaakt van de dansvloer. De familie Baas was ook vaste bezoeker van de maandelijkse klaverjasavonden van de vereniging. Jaap was een ras-Neptuniaan en had moeite met de fusie die noodzakelijk werd geacht door de meerderheid van de leden van beide fusieclubs.

  Voor zijn inzet voor de vereniging werd Jaap benoemd tot ‘Lid van Verdienste’.

  Wij condoleren Gieny zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen en wensen hun heel veel sterkte en kracht toe dit verlies te dragen.

  Bestuur NEC Delfzijl